×

Кошничка

Вашата кошничка е празна.
Совети за како да го одржите вашиот базен чист во текот на сезоната

Совети за како да го одржите вашиот базен чист во текот на сезоната

 1. Проверете ја базната хемија 1-2 пати неделно во текот на летото и еднаш на 1-2 недели во зима. рН треба да се чува помеѓу 7,2 и 7,8 колку што е помала pH вредноста на оваа скала, толку помалку хлор ќе треба да го има базенот. Зошто? Бидејќи како што pH-вредноста се зголемува, хлорот започнува да станува помалку и помалку активен за многу потрошувачи само да додадете. Хлор на 7,0 pH вредност околу 50% активен и на 8,0 е околу 10% активен. Контрола на рН правилно и ќе ви треба и да користите многу помалку хлор. Погледнете ја табелата на резултатите од резултатите од оптималните резултати од базенот.
 2. ad
 3. Исчистете ги кошниците за скици еднаш неделно, или колку што е потребно ако постојат услови. Скејмерот е инсталиран на страната на базенот и неговата примарна задача е да ја обележат површината на базенот пред да останат, а загадувачите стануваат заситени и плови до дното на базенот. Сè што е во вашиот базен влегува на површината на водата, ефективниот скејмер е, толку повеќе работи можат да го намалат базенот подобро. На вашата палуба има тркалезен пристапен панел, отворете го и откажете ја содржината на кошницата по потреба. Оставете го да се исчисти во секое време.
 1. Исчистете ја косата и тенџерето што се наоѓа на предната страна од базената пумпа на секои неколку недели или по потреба. Исклучете ја пумпата за да го направите тоа и ослободете го притисокот врз системот. Ова е кошница инсталирана само во чиста чаша пумпа за базен. Луѓето со било кој од различните стилови ретко ќе треба да го направат тоа. Наместо тоа, тие ќе го исчистат остатокот од ловецот или лист кошница. Се препорачува лизгач и систем за отстранување на остатоци. Добијте променлива брзина или пумпа со две брзини порано отколку подоцна, ако веќе не сте надградени. Мулти-брзинските пумпи се во вредност од почетниот трошок.
 1. Проверете го нивото на водата. Дали е премногу висока или премногу ниска? Вашата вода треба да биде во центарот на нивото на вашиот базен за пливање или базен за оптимални резултати и перформанси. Доколку е ниска, може да ја исуши пумпата и да ја запали, или ако е превисока, вратата за скромерот нема да работи правилно. Таа врата ги држи остатоците во паркот.
 2. Ако имате палуба хлор или хлоринатор, тие треба редовно да се проверуваат за соодветни нивоа на хлор таблети, вчитување или можно затнување. (Во Аризона употребувајте квалитетни Трихлор Таблети). Оваа единица во зависност од стилот и карактеристиките има способност да додаде постојан преостанат дел од потребниот хлор.
 3. Ако имате озонатор осигурете се дека светлото е вклучено и всушност работи. Озон, како и УВ или нивна комбинација, може да ја намали количината на хлор што ја користи базенот. Постојат различни типови, а многумина имаат различни инструкции за инсталација и употреба. Направете точка за да бидете запознаени со онаа што ја имате инсталирано на твое.
 4. Ако имате сол систем, сол базен, или она што некои го нарекуваат не-хлор базен (заблуда) тие се правилно наречен генератор на хлор , а потоа внимавајте на овие совети. Сите овие единици не е производство на хлор за вас, па не мора да го купите, чувајте го или справувајте со неа. Оваа погодност доаѓа по цена и има некои својствени ризици. Клетката мора да биде чиста и вашата хемија во базенот станува уште критична за неговата правилна функција. Не додавајте многу сол, ако можете да го пробате, вашиот базен е веројатно над соленото. Солтните системи вештачки го притискаат pH-вредноста. Како резултат ќе користите повеќе киселина. Оваа единица е одлична кога се користи и разбра правилно. Тоа може да биде скапо за купување и одржување, но обезбедува прекрасно искуство во водата.
 1. Чистете го вашиот филтер редовно или по потреба. Одличен филтер за базените во Аризона е филтер за кертриџи. Тие обезбедуваат максимален проток, отпаднат малку вредна вода (без повратна вода), го чистат кристално за вода и треба само да се чистат неколку пати годишно. Да, можеби ќе треба да се исчистат по тешка бура или еднаш на секои неколку месеци во зависност од условите во вашиот базен. Најдобро е да ги исчистите секои 4-6 месеци. Ако имате дополнителен сет на елементи - што е одлична идеја - тоа е многу полесна и побрза работа. Потопете валкани филтри во 10% раствор на муријатна киселина или раствор на TSP (Тринатриум фосфат). Користете гумена канта за ѓубре. Носете ракавици и заштита на очите. Внимавај! Секогаш додавајте киселина во вода, НЕ вода во киселина. Потоа, исплакнете додека не се чисти и нека се исуши. Ставете ги вашите материјали подалеку, додека не го наместите следниот пат.
 2. Како што го следите вашиот басен, забележете дека ќе ве извести дали има проблем: - Дали враќањето на страничниот дел од базенот е слаб? - Дали системот за чистење во подот функционира правилно? Вашиот базен треба да биде слободен од 99% од нечистотија и остатоци. - Како е чиста вода во вашиот базен? Дното треба да биде видливо и кристално чиста вода. - Дали одводот на дното е попречен? - Дали вашето чистење на цревото се движи како што треба? - Секое абнормални мириси? Ако било кој од овие услови постои, веројатно е време да се исчистат филтрите. Во повеќето базени ова треба да се направи само неколку пати годишно. Постојат исклучоци, но врз основа на оптовареност на базе (користење на базени).
 3. Избришете / чиста линија за плочки неделно. Ова ќе го намали изградбата. Чувајте о во 7.2 и линијата ѓубриња ќе има тежок развој. Кога pH вредноста е навистина висока, водата ќе остави депозити на сè.
 4. Секогаш чувајте ги хемикалиите од директна сончева светлина. Чувајте ги на ладно и суво место. Не чувајте киселина и хлор веднаш до едни со други.
 5. Вашиот базен не треба да биде шокиран на секоја редовна основа ако имате систем за озон. Ако треба да го сторите тоа, направете го тоа ноќе. Користете шок без шок ако планирате да пливаат во скоро време. Друг начин да го шокирате вашиот базен е да ја стартувате вашата пумпа 24 часа користејќи го вашиот озонски систем. Ако сте на 24-часовен циркулација (пумпи со две брзини или со променлива брзина) отколку што треба да бидете во ред.
 6. Ако почнете да гледате пукнатини околу периметарот на вашиот базен помеѓу вашата палуба и вашата плочка, залечете го со мала мушка од чист силикон. Не дозволувајте вода да мигрира од внатре во базенот во и под палубата низ пукнатини на овој зглоб. Ова создава проблеми, на крајот и лесно се спречува.
 7. Чувајте вегетација, животни , хемикалии (како ѓубрива и иронити) подалеку од и надвор од базенот. Нитрати од птичји измет и отпад од животни и луѓе се храна за алги.
 8. Проверете ги вашите порти и сите заштитни бариери за да ги заштитите децата! Гејтс треба да се оддалечи од базенот, а не внатре. Треба да имаат некаков самозатворен механизам за самозаклучување / заклучување што е функционален. Безбедноста на базените секогаш треба да биде приоритет.


  Оптимални базени за хемиски базени за пустински базени

  Чувајте ги хемиските вредности на вашиот басен во овие опсези:

  • PH: 7,2 до 7,8 (обично го чувам на LOW крајот)
  • Алкаличност: 80 до 120 ppm
  • Калиум цврстина: 250-450 ppm (Долината има висок калциум, како резултат на тоа, ова не е секогаш можно, па не се луди себе над неа.
  • Цијанурична киселина или кондиционер: 30-50 ppm (Запомнете Tri-Chlor таблетите веќе имаат вградено уред во него)
  • ad
  • Остаток на хорин: 1,0 до 1,5 ppm; до 2.0 во лето со озон, 3.0 без
  • Комбиниран хлор: 0 ppm. Преку управување со базната хемија, вие значително ќе ја намалите потребната количина на хлор. Голем дел од нив се трошат.

  Феникс нема кисели дождови, па pH е секогаш во пораст. Прилагодете го PH со муријатна киселина. Никогаш не додавајте повеќе од пинта истовремено. Повторно тестирајте отколку да додадете повторно колку што е потребно. Додека додавате киселина за да ја прилагодите вредноста на PH, ова треба да предизвика зачувување на алкалноста. Прочитајте го водичот за комплет за тестирање; има многу корисни информации и совети.

  Температурата има драстично влијание врз вашата хемија на базен. Во пустината, екстремните летни температури значат дека треба да обрнете повеќе внимание на вашата хемија на вода и на јасноста на вашата базен вода. Треба да биде кристално јасно цело време и да се подготви за пливање.

  Newsletter

  Пријави се за Newsletter и прв добивај ги сите промоции