×

Кошничка

Вашата кошничка е празна.
Политика за колачиња


ПОЛИТИКА ЗА КОЛАЧИЊА
Со самата посета на нашата веб страна и мобилни апликации, Меркур Македонија ДОО Скопје (merkurmak.mk)и трети страни кои се авторизирани од наша страна собираат колачиња кои содржат податоци за вас. За истото ќе бидете известени со визуелна порака која што ве известува дека користиме “колачиња”. Со кликнување на “се согласувам”, затворање на поп-ап прозорецот или со продолжување со користење на веб сајтот вие изјавувате дека сте ја разбрале и сте се согласиле со употребата на овие технологии, како што се објаснети во оваа Политика за колачиња. Не е задолжително да ги прифатите колачињата и согласувањето со користењето на истите може да биде отповикано во било кое време. Преку подесувањата во веб-пребарувачот може да подесите кои колачиња ќе ги задржите, а кои не сакате да ги задржите. За повеќе информации проверете во подесувањата на вашиот веб-пребарувач.

Што се колачиња?


Колаче е збир на текстуални информации во облик на датотека кои се употребуваат од страна на веб страни за подобрување на корисничкото искуство. Колачињата се зачувуваат во вашиот веб прелистувач и следниот пат кога ќе го посетите пак истиот сајт, колачињата ни дозволуваат да го препознаеме вашиот пребарувач.
Нагласуваме дека веб страната не може да добие пристап до останатите датотеки од компјутерот на корисникот или да добие пристап до информации кои корисникот претходно ги нема дадено.
Колачињата се вообичаена пракса која се користи на повеќе од 90% од веб страниците, а според  директивa од ЕU ние сме обврзани да побараме ваша дозвола за користење на колачињата.

Какви колачиња користи Меркур Македонија ДОО Скопје (merkurmak.mk)?


Привремени колачиња  – овие колачиња се складираат на вашиот компјутер и при затварање на веб прелистувачот автоматски се бршат. Истите овозможуваат Меркур Македонија ДОО Скопје (merkurmak.mk) да добие привремени податоци, како на пример коментари или состојба на кошничката.
Трајни колачиња  – овие колачиња остануваат на вашиот веб прелистувач и откако ќе го затворите, и истите имаат рок на истекување. Меркур Македонија ДОО Скопје (merkurmak.mk) користи трајни колачиња за олеснување на пристапот на регистрираните колачиња. Трајните колачиња складираат податоци како што се корисничко име и лозинка, што овозможува користење на функционалноста ‘’запамти ме’’, при регистрацијата, така што нема да морате при секоја најава повторно да ги внесувате вашите податоци.

Што се колачиња од први лица?

Овие колачиња доаѓаат од веб страната која што ја посетувате, а истите може да бидат привремени или трајни. Истите овозможуваат веб страната да складира податоци кои се користат кога корисникот повторно ја посетува веб страната.

Што се колачиња од трети страни?

Постојат неколку надворешни сервиси кои складираат лимитирани колачиња од корисникот (Facebook, Google, и сл). Овие колачиња не се поставени од страна на Меркур Македонија ДОО Скопје (merkurmak.mk) а најчесто служат како помош при анализирање на однесувањето на корисникот и за маркетиншки цели. 

What Are Cookies and How Do Websites Use Them? | Hacker Noon


Newsletter

Пријави се за Newsletter и прв добивај ги сите промоции